top of page

Урок 2

Тема: Міфи Давньої Греції.

Мета: поглибити знання учнів про міфологію, міфи, про міфологічних героїв; ознайомити із світом давньогрецької міфології, розвивати уміння давати характеристику героя, працювати з текстом, аргументувати; розвивати навички зв’язного мовлення, спілкування, аналізу і систематизації навчального матеріалу, уміння висловлювати свою думку й обґрунтовувати її; виховувати повагу до культури інших народів; стійкий інтерес до культурної спадщини, почуття благородства, кращі моральні якості; виховувати всебічно розвинену особистість, прищеплювати інтерес до духовних надбань людства, розвивати допитливість, кмітливість; виховувати любов до книги як джерела знань

Обладнання: підручник, презентація

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

ХІД УРОКУ

І. Актуалізація опорних знань.

1. Перевірка ДЗ

2. Вступне слово учителя

СЛАЙД 1

Сьогодні ми завітаємо до овіяної солоними морськими вітрами, розпеченої ясним південним сонцем Еллади. Саме так, милозвучно і ласкаво називали свою землю давні греки. Не захопитись нею неможливо. Ця країна поєднала в собі усе прекрасне: теплий клімат, чудові, заворожуючі краєвиди, манливе море і приємних, доброзичливих жителів з незмінною посмішкою. Мало в світі народів, які попри свою нечисленність (200-300 тис. чол.) так доленосно вплинули б на історію і культуру всього людства. А вони створили чудо: стародавня Греція, або як її гордо називав її народ – Еллада, подарувала світові неоціненну спадщину – саме тут народилася і розквітла духовна культура, що пережила віки, культура, якій судилося зіграти найбільшу роль в історії всього людства - культура античних греків, чи еллінів.

ІІ. Оголошення теми, мети, епіграфу уроку.

СЛАЙД 1 (щелчок)

ІІІ. Сприйняття і засвоєння учнями навчального матеріалу.

1. Робота з підручником (читання «Літературної розминки» - ст. 23-24 – 1 абзац)

СЛАЙД 2

2. Повідомлення підготовлених учнів про Давню Грецію (Додаток 1)

СЛАЙДИ 3-5

3. Робота з підручником (читання «Літературної розминки» - ст. 23-24 – 2-4 абзаци)

СЛАЙД 6

4. Словникова робота

СЛАЙД 6 (щелчок)

Пантеон – сукупність богів певної міфології на чолі з верховним богом.

Олімп - священні гора, де за уявленнями давніх греків жили боги.

5. Робота з підручником («Консультація професора Філологова» - ст. 24-25)

Завдання: складіть список богів давньогрецького пантеону та вкажіть рід їх занять (завдання № 2, ст. 27)

6. Гра «Встанови відповідність»

СЛАЙД 7

7. Робота з підручником (читання розділів - ст. 41-43)

ІV. Підсумки уроку

1. Усне висловлювання

Продовжіть речення: «Сьогодні на уроці я дізнався(лась)...»

V. Домашнє завдання

Вивчити словничок, давньогрецький пантеон.

Прочитати міф про Прометея (ст. 28-32)

Додаток 1

А) «Олімпійські ігри»

У святкові дні греки влаштовували спортивні змагання – ігри. Найзнаменитішими були ігри в Олімпії. Вони проводилися раз на чотири роки на честь Зевса Олімпійського; звідси й походить їхня назва.

На Олімпійських іграх найсильніші грецькі атлети змагалися з бігу, стрибків, боротьби, кидання диска, списа, кулачного бою. Найнебезпечнішими змаганнями були перегони колісниць, запряжених четвериками коней. Треба було 12 разів об’їхати арену іподрому. Візники, стоячи на колісницях, правили кіньми. Колісниці шалено мчали і нерідко розбивалися.

Змагалися не лише атлети на аренах, але й музики, співаки, художники, актори, промовці. Письменники й поети читали свої твори перед тисячами слухачів.

Судді нагороджували переможців вінками з маслинового дерева. На знак того, що він прославив свою батьківщину, ставили його статую, складали вірші і пісні.

На час Олімпійських ігор припинялися війни в Греції. Навколо Олімпії виростало ціле місто з наметів. Щоб побачити змагання, глядачі сідали на пагорбах, які оточували долину.

Греки лічили роки від перших Олімпійських ігор, які відбулися в 776 р. до н.е.

Невдовзі після 293-ї Олімпіади, римський імператор Феодосій I заборонив подальше проведення ігор - через їхню «суперечність принципам християнства».

Але у 1896 р. романтичний француз - барон П’єр де Кубертен переконав сучасників відродити звичай проведення Олімпіад. Тоді в Афінах пройшли I Олімпійські ігри нового часу. Звідси починається новий відлік Олімпіад.

Б) Досягнення грецької науки і архітектури

Сьогодні ми вражені глибиною думки давньогрецьких учених, які передбачили багато винаходів і досягнень науки. Елліни вміли навчатися в інших народів і таким чином здійснили більшість видатних винаходів.

Саме Греція вважається батьківщиною такої науки, як філософія. Найвидатнішими філософами цього періоду були Сократ, Платон, Арістотель.

Першим істориком серед еллінів був Геродот. Його книга «Історія» стала першим твором в античній культурі.

Учені Еллади проклали людству шлях до пізнання навколишнього світу і самі зробили перший крок у цьому напрямі.

У конструкціях грецької архітектури застосовували дерев’яні стовпи для підпирання стелі та даху. Коли, пізніше, у VII – VI ст. до н. е. , почали будувати з каменю, звичні прийоми залишилися, тому кам’яні колони стали важливим елементом будь-якої споруди. Особливо це помітно в еллінських храмах, багато з яких можна побачити в сучасній Греції.

Мистецтво скульптури греки запозичили в єгиптян. Основною темою всього елліністичного мистецтва було зображення людини. Елліни прагнули відтворити зовнішню красу та гармонію душі вільного громадянина, зобразити все найкраще, що є в кожній людині. Тому людина зображувалась як прекрасне божественне творіння, прославлялася людська краса – фізична і духовна.

В) Давньогрецький театр

Значним досягненням грецької культури є створення театру. «Школа життя» - так називали його греки.

Давньогрецький театр виник з сільських святкувань на честь бога Діоніса. Власне у Греції перший кам'яний Театр Діоніса був побудований в Афінах. Він став зразком для усіх наступних театрів. Його руїни були знайдені в 1862 р. під час розкопок.

В архітектурному відношенні будівля типового грецького театру складалася з трьох головних частин: театрону - місць для глядачів; скени – приміщення для перевдягання акторів; орхестри – круглого майданчика для виступу акторів.

Планування грецького театру було розраховане на добру акустику. Крім того, для посилення звуку в деяких театрах застосовувалися резонуючі посудини, які поміщалися серед глядацьких місць.

В Афінах перегляд театральної постановки трагедії був обов'язковий для всіх жителів Афін, крім рабів. Тому на представлення збиралось все місто. Незаможним платили компенсацію за незароблені в цей час гроші.

Грецькі драматурги, які представляли свої трагедії на сцені, змагалися один з одним. Переможець драматург отримував в якості нагороди вінок із плюща.

Читайте также:
bottom of page